Artiklar

Sju tips för att filma med mobilen.


Datum
  • 2019-02-08

Oavsett om du vill dokumentera företagsevent, filma intervjuer eller göra inspirerande tutorials med mobilen finns det några knep för att få till ett riktigt proffsigt resultat. Här är våra sju bästa tips för att du ska lyckas!

1. Vänd på telefonen

Vårt första tips är enkelt, men ack så viktigt. Ta reda på vilket format som lämpar sig bäst för den kanal du tänkt för din film. En film i liggande format gör sig bäst om du till exempel ska publicera den på webben, men i de sociala kanalerna råder andra regler och format som är viktiga att känna till innan du slår på kameran.

Vill du ha en kvadratisk film? Även då är det bra att börja filmandet i liggande läge, för att sedan redigera filmen i det format du vill. Undantaget är om du ska filma för Instagram Stories eller Snapchat där stående filmer passar bättre.

2. Stabilisera kameran

Hur bra innehåll du än har så kommer en svajig bild att störa mottagarens upplevelse. Se därför till att du stabiliserar telefonen innan du börjar filma. Du kan till exempel luta dina armar mot en stol, ett bord eller en trädgren när du filmar för att få ett bra resultat. Planerar du att filma mycket kan det vara värt att investera i ett mobilstativ – de finns i flera olika storlekar och de billigaste varianterna får du för bara någon hundralapp.

3. Använd ljuset!

Bra ljus är A och O för att få ett proffsigt slutresultat. Filma gärna utomhus i dagsljus för att få en naturlig ljussättning. Inomhus är ljuset ofta gulare, men självklart kan du få till en lyckad film ändå. Välj till exempel att filma nära ett fönster eller vid en annan ljuskälla. Du kan också leka med ljuset för att få till olika effekter i din film. Testa dig fram och provfilma gärna för att hitta vad som blir bäst!

4. Tänk på bakgrunden – och linjerna

Det är lätt att fokusera (för) mycket på huvudpersonen när det är dags att börja spela in. Men förutom den person eller det objekt du filmar, är det viktigt att fundera på hur bakgrunden ser ut. Försök att hitta linjer i bakgrunden som du kan jobba med för att ge din film en fin bildkomposition.

5. Jobba med ljudet

Ska du göra intervjuer eller skapa filmer med dialog? Om du filmar med din mobilkamera riskerar du att fånga upp brus från bakgrunden som stör det ljud du faktiskt vill ha med. Ljudet kan också påverkas om du till exempel vill filma en bit ifrån personen som pratar. För att lyckas med ljudkvalitén kan en myggmikrofon, en så kallad mygga, vara lösningen. Idag finns det myggor som går att koppla in direkt till din mobiltelefon. De är små och smidiga att ta med sig, och ofta avgörande för att få till ett bra ljud.

6. Tänk kort och kärnfullt

Mobilfilmer ska ofta fungera i digitala kanaler och behöver vara korta och ha ett kärnfullt budskap. Fundera därför över vad du vill säga. Finns det något du kan ta bort eller korta ned? Vilken rubrik ska paketera din film? Våga vara kort och direkt – det hjälper dig att nå ut till målgruppen med det du vill ha sagt.

7. Redigera och förbättra

Ibland behöver du jobba lite med ditt innehåll för att få till det resultat du är ute efter. Kanske vill du lägga till bakgrundsmusik, en vinjett, förstärka ljudeffekter eller klippa bort eller ihop delar av din film. Det finns flera mobilappar som kan fixa det mesta när det kommer till enklare videoredigering. iMovie och Clips är exempel på två appar som funkar för iPhone. Testa dig fram för att hitta den app som passar dina behov bäst!

Med de här tipsen kan du fixa riktigt proffsiga filmer med mobilen. Lycka till!

Kontakta oss