Artiklar

De eller dem – vad gäller?


Datum
  • 2020-07-18

Rätt användning av de eller dem i skrift är för många lite klurigt att hålla reda på. I talspråk låter det ju likadant, så hur ska man veta vilken form som ska användas? Subjekt- och objektsform i all ära, men det finns ännu enklare knep att ta till för att försäkra dig om att det blir rätt.

En enkel regel

När du känner dig osäker på om du ska använda de eller dem, prova att byta ut ordet mot jag eller mig. Låter jag rätt så är det de som gäller och om mig passar bäst ska det stå dem.

Alltså:

Jag = de
Mig = dem

Låt oss ge ett exempel:

De/dem besökte biblioteket.

Vi provar:

Jag besökte biblioteket.
Mig besökte biblioteket.

Här passar inte mig särskilt bra, men jag låter helt rätt! Då byter vi ut jag mot de. Alltså: De besökte biblioteket.

Enklare kan det inte bli!

Fortfarande osäker?

Om du fortfarande känner dig lite osäker på vad du ska skriva trots tipsen, misströsta ej. Prova att omformulera meningen eller rådfråga en kollega eller vän. Ett annat knep är att välja de eftersom det är allra vanligast. Faktum är att en del språkforskare siar om att användningen av dem sakta kommer att dö ut helt. Redan idag kan dem i skrift kännas lite ålderdomligt.

Därför är det viktigt att skriva rätt

Hur stor roll spelar det egentligen då? Ett felskriven de eller dem kan lätt stjäla fokus från textens innehåll och upplevas som ett störningsmoment. Om du dessutom arbetar med att skriva och skapa innehåll för kunder eller kommunicerar i andra jobbsammanhang är det förstås extra viktigt att du har koll på skillnaderna som en del av din expertis och yrkesroll.

Lycka till med grammatiken!

Kontakta oss